Thailandsk familiedag

 

Thailand: Det er uendelig mange eksotiske strender i Smilets land! Den beste og mest minneverdige strandopplevelsen jeg noensinne har hatt, er på en strand utenfor Pattaya. – en strand uten parasoller, solsenger og turister!

 

Mens jeg bodde i Smilets land i et halvt års tid, ble jeg innviet i mye av den thailandske kulturen. Min kjære thailandske venninne Natt, inkluderte meg i sitt sosiale liv. En søndag i oktober 2009, tilbrakte vi dagen sammen med hennes nære venninne og venninnens familie. Det ble en opplevelse av de sjeldne!

 

Synet som møtte meg på stranden, har brent seg inn i hukommelsen som et uforglemmelig minne! På parkeringsplassen satt thaifamilier ved siden av bilene sine, og tilberedte de lekreste retter! De hadde med seg store morter på 3-4 kg og lagde sterk curry på thailandsk vis. I sanden satt folk på små fluktstoler og bambusmatter. Det var mennesker overalt, – og ingen turister å se! Et øyeblikk føltes alt så fremmed, så annerledes. På et lasteplan satt noen venner av Natt og underholdt oss med gitarspill og allsang. Stemningen var magisk!

 

Vi fant oss et skyggefullt sted på den smale stranden. Det var høyvann, bølgene skyllet nesten helt opp til bambusmatten vår. Mens vi tilberedte maten, fikk jeg spørsmål om jeg var tørst. Og ja, jeg var tørst, veldig tørst! Jeg fikk en gigantisk mugge med søt sukkerdrikk og et sugerør. Jeg husker at jeg satt muggen fra meg for å nyte utsikten. I det jeg snur meg tilbake for å gripe tak i muggen, er den fylt med tre andre sugerør helt identiske med mitt eget. Et øyeblikk rammes jeg av en slags panikk, og tenker hva gjør jeg nå? Dette var i perioden svineinfluensaen herjet verden over, og vanlige håndtrykk nærmest var bannlyst hjemme i Norge! Jeg tenkte som så, at akkurat nå var jeg en del av den thailandske familiekulturen, og dette ville jeg være en del av. Jeg lot svineinfluensa være svineinfluensa, og slurpet i meg den søtlige drikken.

 

I Thailand deler de det meste med hverandre, drikker av samme kopp og sugerør, spiser med samme skje. Og nettopp det gjorde vi der vi satt på stranden. Med jevne mellomrom ba Natt meg åpne munne for å smake på maten vi hadde tilberedt, og vips satt jeg der med hennes skje i munnen. Suppen spiste vi fra en felles bolle! Jeg fikk riktignok min egen, helt til den ble brukt som ruskefat.

 

 

Vi grillet levende krabber som vi kjøpte på kaien et steinkast unna. Det var nesten et makabert syn å se at krabbende sprelte  for livet der de lå på glødende kull. Brått stoppet bevegelsene, krabbene fikk sin herlige rødlige farge og var klar til servering. Vi knuste krabbene med en stein, og maulet i oss det nydelige krabbekjøttet.

 

 

Etter en herlig middagshvil under et skyggefulle tre, lot vi oss friste av havets herlige temperatur. Thaiene badet fult påkledd i shorts og t-skjorte. Jeg følte meg plutselig så utilpass. Jeg hadde bare med meg bikini og håndkle i tillegg til klærne jeg hadde på meg. Som den eneste turisten, føltes det helt unaturlig å bade i “bare” bikini, så jeg beholdt toppen på og kastet meg ut i bølgene.

 

 

Familiedagen på stranden fikk en brå slutt. Plutselig ble himmelen mørk, og himmelens sluser åpnet seg. Regnet høljet ned. Vi pakket raskt sammen, og forlot stranden dryppende våte. Familiedagen på stranden er et av mine beste hverdags øyeblikk fra Smilets land!

 

Hva er dine beste opplevelser fra en annen kultur?

 

5 kommentar til “Thailandsk familiedag på stranden!”

 1. Så artig :) er slike hendelser som sitter lenge i minnet ja. Husker selv mitt første møte med Asia. I Beijing satt vi 8-10 stk rundt runde bor med diverse mat i forskjellige skåler. Så var det bare å begynne å plukke med spisepinnene. Det føltes litt uvant og uhygienisk at alle spiste fra samme skåler, men det å oppleve en ny og spennende kultur gjør at det meste går an på tur ;)

  • Anniken says:

   Jeg har så mange herlige opplevelser med mat i Asia. Men første gangen jeg virkelig møtte på det totalt ukjente var i Egypt. Vi var på picknick, satt på bamusmatter, fikk servert fisk og uendelige mange små retter med nydelig mat. Min mor spurte forundret om hvordan vi skulle spise måltidet, det var kun to tallerkener, to skjeer og tre personer… Guiden demonstrerer med å ta mamma sin skje, dyppe den ned i risen og annet godt, og tok skjeen i munnen. Han viste med tydelig kroppsspråk at det smakte fortreffelig. Så ga han skjeen tilbake til min mor… ;)

 2. ReiseLiv says:

  For en fin opplevelse! Jeg skal være i Thailand i ca en måned, og håper jeg får oppleve mye av landets særpreg og kultur! :)

 3. Sophie says:

  Hey Hey Anniken!
  Hvordan går det?;) Vart i verden befinner du dig?
  Härliga bilder!

  Sommar hälsningar från ett regnigt syd Sverige!:)

Gi en kommentar