Gamla Stan Stockholm

 

SVERIGE: Det mest sjarmerende med Gamla Stan, er de trange brosteinsbelagte smauene, og de fargede hus fasadene. Noen steder er bygårdene malt i duse farger, – som oker, gult og teracotta. Andre steder er det varme, sterke farger, – som bringebær rødt og mosegrønt. Fargene på husfasadene i Gamla Stan, er med på å skape stemningen og atmosfæren denne bydelen er så kjent for.

 

Flere av bygårdene i Gamla Stan, er fra 1600- og 1700-tallet. I de trangeste smauene, står bygårdene så tett, at man kan strekke ut en arm på hver bygning. Mens vi sitter på en kafé ved et av de trangeste smauene, blir vi vitne til at noen prøver å klatre oppover veggene. Klatringen ble ingen stor suksess, men forhåpentligvis ble det et blinkskudd for fotografen.

 

Jeg nærmest stopper opp ved hvert smug og gatehjørne, for å finne mitt blinkskudd. Ved en av bygårdene, står en håndverker og nyter solens varme stråler. Et øyeblikk synes jeg det ser ut som han vokter bygningen. Han er mann med integritet. Jeg er på jakt etter blinkskudd, – jeg tar frem kameraet og zoomer han inn i linsen. KLIKK! Øyeblikket er fanget, dokumentert. En halvtime senere, går jeg tilbake til bygården. Mannen står der fortsatt i åpningen. Han står like rolig, like avslappet og med samme integritet.

 

 

Gamla Stan er et eldorado for kjøpelystne! Spesielt damer! Det er uttalige små, sjarmerende butikker med håndlagde smykker, lekre sko, hansker og vesker i skinn, – og uimotståelige søte fristelser! En solskinnshelg i september, går vi gatelangs i smauene, fra butikk til butikk. Vi oppsøker hver eneste krinkelkrok i butikkene, – og krinkelkroker er det mange av! Mange av butikkene ser ut som en gammel landhandel fra 60-tallet.

 

Når bena er slitne, og blodsukkeret for lavt, ja da trekker vi inn på en kaffebar, tesalong, eller sjokoladehus. Søte fristelser blir uimotståelige. I to dager går vi i smauene, fra butikk til butikk, – og fra fristelse til fristelse.

 

Lyst til å lese tidligere innlegg  om Gamla Stan? Klikk her.

 

Har du noe forhold til Gamla Stan, eller andre steder med trange smau? Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet.

 

2 kommentar til “Smauene i Gamla Stan!”

  1. Jacob says:

    Savner slike bygninger i Oslo. Du fikk inn noen blinkskudd, ja. Sikkert at ikke håndverkeren var en del av interiøret?

Gi en kommentar