Pepperkakebyen 036

 

NORGE: Det er en magisk opplevelse å vandre rundt i pepperkakebyen i Bergen sentrum! Kulissene i årets pepperkakeby er eventyrlige med snøkledde fjelltopper, mørkeblå himmel, fullmåne og islagte vann. Midt i dette landskapet, står over 1500 praktfulle pepperkakekunstverk stilfullt pyntet med melis glasur og uendelige mengder med snop!

 

Pepperkakebyen har blitt en viktig førjulstradisjon for Bergens innbyggere! Tradisjonen startet for 20 år siden med en liten bondegård inne på kjøpesenteret i Galleriet. Barnehager i Bergen ble invitert til å lage pepperkakehus, som ble stilt ut i lokalet sammen med bondegården. Hvert eneste år siden 1991, har pepperkakebyen økt i omfang. Det er lenge siden bondegården ble skjøvet ut av lokalet til fordel for kreative og eventyrlige kunstverk i pepperkakedeig!

 

Noen timer før åpningsseremonien i ettermiddag, ble jeg ønsket varmt velkommen inn i den eventyrlige og hellige pepperkakeverdenen. Det er et magisk syn som møter meg! Det er pepperkakekunstverk så langt øyet kan se! Jeg er bergtatt og stum av beundring!  Pepperkakebygeneral Steinar Kristoffersen, forteller entusiastisk at pepperkakebyen i Bergen er verdens største! Barnehager, bedrifter og studentorganisasjoner har bidratt med byggverk til årets pepperkakeby. Ca 750 kg pepperkakedeig, 100 kg med melisglasur og snop, er formet til eventyrlige kunstverk spredt over 500 kvadratmeter! Mange byer og museer i inn- og utland, har i årenes løp blitt inspirert til å lage egne pepperkakebyer.

 


 

 

 

Jeg er mektig imponert over detaljene og kreativiteten bak kunstverkene. Store deler av Bergen by, er formet og skapt av pepperkakedeig. Mellom byggverkene tøffer elektriske tog gjennom landskapet. I luften svever en luftballong. Det er rett og slett magisk! På min vandring gjennom pepperkakebyen, nyter jeg duftene av krydder og snop. Det er lukten av jul! Jeg snuser meg rundt i lokalet om og om igjen. Jeg betrakter hvert eneste byggverk. Vandringen i pepperkakebyen får meg til å føle ekte juleglede i slutten av november! Jeg gleder meg til jul!

 

 

 

 Hvilke førjulstradisjoner har du?

 

 

12 kommentar til “Eventyrlig pepperkakeby i Bergen!”

 1. Sigve says:

  Hei Anniken

  Virkelig bra skrevet og flotte bilder som helt klart gir meg en god førjulsstemning. Som for de fleste andre bergensere så er pepperkake byen et viktig innslag, og har man unger et must.

  Nå er det noen år siden jeg så pepperkakebyen sist, men da kan jeg “trøste” meg med innlegget ditt.

  Travel on, Anniken;)

  • Anniken says:

   Hei Sigve! Tusen takk for kompliment! Ja, pepperkakebyen gir garantert førjulsstemning for store og små! Nå gleder jeg meg til jul! :) Jeg har mange flere bilder, jeg kan dele med deg! :)

 2. Solveig Øvereng says:

  Hei kjære Anniken!
  Så koselige bilder!
  Har lyst til å besøke pepperkakebyen sammen med ungene.
  Vi har faktisk ikke besøkt pepperkakebyen siden den flyttet ut av Galleriet.
  Ha en fin helg!
  Klem fra Solveig

  • Anniken says:

   Å vandre rundt blant praktfulle pepperkakekunstverk og lukten av jul, er rett og slett en magisk opplevelse som garantert gir julestemning! Dette må du se, Solveig! :) Klem

 3. Hege G says:

  Så flott innlegg! Fekk meg til å gleda meg skikkelig til eg skal besøka pepperkakebyen. Ingenting er som eit gedigent rom fullt av pepperkaker og snop for å kommma i julestemning :)

  • Anniken says:

   Takk for kompliment! Gled deg til besøket ditt i Bergen! :) Pepperkakebyen vil garantert gi deg julestemning! Årets pepperkakeby er en eventyrlig verden av kreativitet og praktfulle byggverk! Gled deg! :)

 4. Jeg får helt hjemlengsel av å se dette! Samt litt julestemning. Har hittil ikke hatt særlig av det for vi har sol fra skyfri himmel og ca 18 grader og da er ikke jul det første man tenker på akkurat…

  Pepperkakebyen så forresten helt fantastisk ut. Utrolig så mange flinke “byggmestere” som finnes rundtom i Bergen!

  • Anniken says:

   Ja det er uendelig mange flinke “byggmestre” i Bergen! :) Jeg har ekte førjulsstemning! Gleder meg til å sette fram nissene og pynte til jul! Høsten 2009 til mars 210, var jeg i Thailand. På julaften var det over 30 grader. Vi satt i lette sommerklær i hagen til Sjømannskirken med vifter på full guffe! Det var jo en helt annerledes julefeiring enn jeg var vant til, men jeg hadde julestemning flere uker i forkant. Gatene langs strandpromenaden i Pattaya var pyntet med vakker gul belysning på busker og trær som var formet som julenisser og reinsdyr. Virkelig nydelig! Det hjalp å julefølelsen å se noen ekte pepperkakehus på en tysk restaurant i Bangkok! :) Jeg håper du får litt julefølelse i Italia også! :)

 5. Sophie says:

  Flott film og nydelige bilder fra Pepperkakebyen, dette får jeg julestemning av.
  Ang.juletradisjoner, hvert år en søndag oppunder jul inviterer min søster og svoger til julefest på låven.Det må være Norges koseligste låve, med gamle møbler og malerier på veggene. Der serveres risengrøt, spekemat, hjemmelaget saft og kringler.
  De sprekeste går i skogen og hugger juletre, mens de andre trekker inn i stuen og forbereder kaffe og
  et utall deilige kaker. Vi er ca.25 pers.med stort og smått, i år er det 25. gang 11.Desember.

  • Anniken says:

   Takk for koselige komplimenter! Det er virkelig gøy å høre at både filmen og bildene faller i smak! SÅ koselig førjulstradisjon dere har! Slik som det blåser og regner nå, ville jeg garantert holdt meg innendørs når de frivillige hogger ned årets juletre :)

 6. Marianne says:

  I dag har jeg hatt min beste morning denne uken. Og takk til deg for et fantastisk innlegg fra Pepperkakebyen. Jeg har nytt bildene dine, teksten og ikke minst videoen fra Pepperkakebyen. Jeg drømte meg tilbake til barndomen med musikken fra “Jul i Skomakergata”. (Kan du tenke deg at de ikke skal vise den på tv flere ganger.) Men tusen takk for en flott opplevelse Anniken. Der kom julestemningen på plass. Og nå gleder jeg meg til å ta ungene med til årets Pepperkakeby.

  • Anniken says:

   Takk for fantastisk koselig kommentar Marianne!!! Så koselig når andre også får julestemning av bildene og film snutten! Det var min kjære som foreslo “Jul i Skomakergata som melodi. DEn er jo stemningsfull og passer perfekt til filmen! Ufattelig at vi aldri mer skal få sett vår barndomsjul på TV-skjermen. Vi får kjøpe DVD-en :) Gled eg til du skal i pepperkakebyen! Sørg for å ikke være tett i nesen! Så herlige dufter!! ;)

Gi en kommentar